A tancament de 2019, Catalunya ha disposat de mitjana de 89.967 establiments d’allotjament turístic, entre hotelers, de càmping, turisme rural, apartaments turístics i habitatges d’ús turístic, un 12,7% més que a finals de 2019, i en conjunt s’han ofert pràcticament 1,1 milions de places d’allotjament, un 4,8% més que un any enrere.
La distribució de les places per modalitat d’establiment denota que els habitatges d’ús turístic copsen el volum més elevat (42,7%); seguits dels establiments hotelers (29,4%); càmpings (24,8%); establiments de turisme rural (1,8%) i, finalment, apartaments turístics (1,4%).
La quantitat de places disponibles per tipologia d’allotjament s’incrementa en termes globals respecte d’un any abans, llevat les de càmping que decauen. Les places d’habitatges d’ús turístics són les que augmenten amb més intensitat (+12%).
Indicadors de rendibilitat del sector hoteler. Catalunya. 2019
Font: Idescat, a partir de les dades del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies |
Establiments hotelers. Total. 2003-2020 Font: Idescat, a partir de les dades del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies |
L’activitat per modalitats d’establiment augmenta en termes globals respecte de fa un any, i en els apartaments turístics és on l’increment s’intensifica més. En general, l’afluència per establiment tendeix a accelerar-se en relació amb un any enrere, tret dels allotjaments de turisme rural, on el flux de viatgers es desaccelera i el de les pernoctacions es contrau, i en els albergs decau un xic l’afluència de viatgers.
Distribució de viatgers (esquerra) i pernoctacions (dreta) per establiment. En % Font: l’Observatori del Treball i Model Productiu a partir de les dades d’EOH, EOAC, EOTR, EOAP i EOAL de l’INE |
La tassa anual de l’Índex de Preus Hotelers (IPH) es va situar en el 1,9% al 2019, fet que va suposar 0,3 punts menys que la registrada al 2018.
Les comunitats autònomes que van presentar la mitjana de taxes més alta van ser Catalunya (3,6%), Comunitat de Madrid (3,5%) i Comunitat Floral de Navarra (3,3%).
Tarifa mitja aplicada per habitació ocupada segons categories, en euros Font: Informe “Conjuntura Turística Hotelera (EOH/IPH/IRSH) – Any 2019” (INE) |