Un ryokan és l'essència de la hospitalitat japonesa

Els orígens dels ryokan es situen entorn a l'any 700 dC, durant el període Nara. En aquest període la capital del regne estava establerta a l'antiga Edo (avui Tokio), a la qual els dainmio, els nobles i d'altres personalitats representatives del govern s'hi desplaçaven constantment, viatjant per tot el país. Durant el seu trajecte a Edo, buscaven llocs a on allotjar-se i relaxar-se. Per tal de satisfer els desitjos i les seves necessitats, es van començar a crear els establiments que avui dia anomenem: "Ryokan", degut a que els Kichin-yado i els posteriors Honjin eren insuficients i no satisfeien els seus requeriments.

Allotjar-te a un ryokan és l'oportunitat de familiaritzar-se amb l'estil de vida japonès, que ha sigut preservat al llarg de moltes generacions

Entre els elements comuns d'un Ryokan tradicional es troben: La senzillesa i la bellesa de les seves formes arquitectòniques, la utilització de fusta per a la construcció dels paraments, la sobrietat en la decoració i la disposició de jardins a les zones exteriors.

A la majoria d'aquests establiments és obligatori deixar les sabates a l'entrada i substituir-les per unes sabatilles tipus zōri (per a l'ús a l'interior dels edificis) i setta (per sortir al jardí).

Habitualment en un ryokan no es limiten a entregar-te la clau de la teva habitació, sinó que seràs acompanyat per una Nakai-san, que et donarà la benvinguda, et portarà la maleta i t'ensenyarà l'habitació. Durant aquest trajecte t'informarà i mostrarà les instal·lacions del complex.

Una vegada acompanyat a la habitació, la Nakai-san servirà una safata amb té i dolços en senyal d'hospitalitat i entaularà una breu conversa en la qual s'obtindran les indicacions referents a la preferència en els menjars, horaris i si disposa d'alguna al·lèrgia o requeriment especial. Finalment explicarà l'ús del llit tipus futon i d'altres serveis de l'habitació.

Un ryokan és un lloc per a escapar-se de les preocupacions de tots els dies i deixar que altres satisfacin i cobreixin les teves necessitats